Het is lang stil geweest rond Panorama Heuvelrug, dus het leek ons een goed idee om iedereen eens bij te praten.
Het schilderij Panorama Heuvelrug, bestaande uit 33 grote en 33 kleine panelen, in totaal 50 meter omtrek en 4.30 meter hoog, is al een aantal jaren helemaal gereed. Alle kosten, die met het maken van het geschilderde Panorama gepaard gingen, zijn o.a. door certificaat verkoop, sponsoren en donaties gedekt. Daar zijn we natuurlijk héél erg blij mee.
Het zal duidelijk zijn dat zo’n enorm groot schilderij niet ‘zomaar’ ergens kan staan. Er moet dus een gebouw komen.
Aanvankelijk hadden we de hoop dat het Arboretum (het huidige Bomen Museum) in Doorn daar een passende plaats voor had. Maar de samenwerking tussen Stichting Panorama Heuvelrug en het Arboretum leidde helaas niet tot resultaat.
Daarna zijn we een nieuwe samenwerking aangegaan met Landgoed Zonheuvel/SBI te Doorn. Landgoed Zonheuvel heeft een groot terrein en wil het Panorama graag huisvesten. De samenwerking verloopt prima, maar het proces gaat niet echt snel. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om ons plan, een afzonderlijk gebouw voor het Panorama-schilderij, te verwezenlijken.
Mede door de coronapandemie heeft het proces een jaar of twee vrijwel stil gelegen. Het waren onzekere tijden ook voor Landgoed Zonheuvel/SBI. Maar……….. we zijn met elkaar nog steeds vol goede moed.
De panelen staan veilig in opslag in de kelder van het Maarten Maartenshuis op Landgoed Zonheuvel.
Er is een stuurgroep gevormd die maandelijks afstemt hoe de zaken ervoor staan en hoe verder.
In deze stuurgroep zitten de volgende leden:
José Raayman – namens de kunstenaars
Jaap Jongejans – namens Landgoed Zonheuvel/SBI
Kees-Jan de Swart – namens het bestuur van de Stichting Panorama Heuvelrug
Er zijn drie architecten bij het project betrokken. Naast Marjon Doeser (betrokken vanaf het eerste uur), zijn dat Wilco van Oosten van INBO en Daan Bruggink van ORGA.
Er ligt een prachtig ontwerp voor een Panorama gebouw, waarin ook duurzaamheid een grote rol speelt. Aan de realisatie zijn echter hoge kosten verbonden. De totale bouwkosten gaan richting de 1 miljoen euro.
De fysieke plek is bepaald en Landgoed Zonheuvel/SBI stelt de grond hiervoor gratis beschikbaar. Dat is natuurlijk fantastisch!
De plaats waar het gebouw gepland is valt net iets buiten het bouwvlak van het landgoed en er moet daarom een bestemmingsplanwijziging van de gemeente komen en er moet ook een ecologisch onderzoek komen. Ook dat brengt de nodige kosten met zich mee. Hiervan weten we het werkelijke bedrag nog niet, maar waarschijnlijk zal dit, volgens de laatste berichten, ergens tussen de 35.000 en 50.000 euro liggen.
Dit jaar is gestart met fondsenwerving, waarbij we een professioneel fondsenwerver gevraagd hebben ons daarbij te ondersteunen. De ervaring is dat fondsen eerst een totaalplaatje willen hebben voordat ze tot sponsoring overgaan. We kunnen hier dus nog geen resultaat melden.
Dat totaalplaatje ligt er nu nog niet, omdat dat nog vast zit op de bestemmingsplan-wijziging en het ecologisch onderzoek.
We zullen het geld hiervoor op een andere manier bij elkaar moeten zien te krijgen. We zijn ons aan het oriënteren op de wijze waarop we aan het benodigde bedrag kunnen komen.
Mogelijk zijn er her en der nog wat subsidiepotjes en kunnen we daarnaast een crowdfunding starten. En Stichting Panorama Heuvelrug heeft een ANBI status, dat helpt wellicht ook..
Onlangs kwamen we in gesprek met Judith van Roy, raadslid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij vindt het, net als wijzelf, zonde dat dit prachtige kunstwerk al zo lang in opslag staat en wacht op realisatie van een gebouw. Zij wil zich de komende tijd hard maken voor ons project. Het Panorama is een prachtige aanwinst voor onze gemeente op cultureel, educatief en toeristisch gebied.
In een raadsvergadering zijn vragen gesteld over het Panorama door bovengenoemd raadslid aan de nieuwe wethouder van Cultuur (Karin Oyevaar) van onze gemeente. Het college staat positief tegenover ons project en wil kijken op wat voor een manier zij iets voor ons kunnen betekenen. Ook burgemeester Frits Naafs, die in ons comité van aanbeveling zit, wil met de leden van het comité gaan bekijken hoe zij in hun netwerken ondersteuning kunnen vinden.
Ook heeft Karin Oyevaar inmiddels een gesprek gehad over het wel en wee van het Panorama met Jaap Jongejans (directeur Zonheuvel/SBI) en de kunstenaars.
Deze week is er een interview geweest met een journalist van het AD. Hij heeft inmiddels een paginagroot artikel aan Panorama Heuvelrug gewijd. Ook heeft een fotograaf van het AD een foto van ons bij de maquette van het Panorama gemaakt. Het artikel stond 8 sept. 2022 in de fysieke krant en vanaf 9 sept. ook op de website van het AD Utrecht. en de Gelderlander.
Hopelijk gaat het lukken om het hele project weer vlot te trekken en komen we binnenkort met positieve berichten over de voortgang. We houden jullie op de hoogte.
Hartelijke groet van de kunstenaars,
Leo Dekker, José Raayman en Heidi Zoestbergen